YAZILIMLARKULLANIM HAKLARINA GÖRE YAZILIM TÜRLERİ
Genel anlamıyla yazılım bilgisayarda kullandığımız programlara deniyordu. Yazılımı kullanım haklarına göre gruplandırmak gerekirse 4 başlık altında gruplandırabiliriz.
Lisanslı Yazılım: Kullanım haklarını satın almış ya da bu nedenle bir sözleşme imzalamış bir kişi yada bir grup tarafından kullanılabilen yazılımdır.
ÖRNEK: Kaspersky,Windows, 8Norton,AutoCad,Jaws,MathCad,FrontPage,Simufact,X-WinPro
Ücretsiz Yazılım (Freeware): internet üzerinden, bilgisayar dergisi CD'lerinden ya da kullanıcı grupları aracılığı ile dağıtılan ve hiçbir ücret istemeyen yazılımdır.
ÖRNEK: skype, google chrome, yandex, combofix.
Demo Yazılım: Tanıtım programı. Geliştirme ya da pazarlama aşlamasındaki bir programın yeteneklerini gösteren kısıtlı sürüm .
ÖRNEK: Kaspersky,Goldwave,The Sims 2,Norton,Eset.
Paylaşılan Yazılım (Shareware): Bilgi hizmet sunucuları tarafından kullanıcılara ücretsiz olarak ya da çok küçük bir abonelik ücreti ile dağıtılan ve deneme mahiyetinde olan yazılım. Bu yazılımların genellikle 15-30 gün gibi bir kullanım süresi bulunmaktadır.
ÖRNEK: Winsip,Avast Antivirüs Programı.
Kaynakça: https://sunauzalio.blogcu.com/kullanim-haklarina-gore-yazilim-turleri/6219118
Kaynakça:https://www.serhatdemir.com/blog/2014/01/06/kullanim- haklarin-gore-yazilim. Kaynakça:https://biltekdersi.com/Yazilim_turleri.html